Vaccination

Aneby vårdcentral erbjuder vaccination och rådgivning kring olika vaccin. Vi administrerar de flesta typer av vaccin. Här är en sammanfattning av vår vaccinationsverksamhet.

Influensa & pneumokocker

Genom att vaccinera sig kan man minska risken att drabbas av svår influensa och lunginflammation. För gravida, personer som är 65 år eller äldre eller har vissa kroniska sjukdomar är det extra angeläget. För dem är det dessutom gratis.

Vaccination sker genom öppen mottagning och tider för dessa meddelas inför säsongen. Vaccinationerna sker vanligtvis i slutet av året. Om du missat vårdcentralens öppna mottagningar för vaccination, kontakta oss så hjälper vi dig med din vaccination.

Resevaccin

Inför resor ger vi rådgivning och erbjuder vaccin. En individuell bedömning görs inför varje resa. Skall du resa och misstänker att du behöver vaccinera dig ber vi dig ta kontakt med oss.

Vaccinationer mot HPV-virus

Vaccinationer mot HPV-virus som kan orsaka livmoderhalscancer. Vaccinet ingår i barnvaccinationsprogrammet. Ovaccinerade kvinnor upp till 45 års ålder kan ta detta vaccin mot egen kostnad och får det då hos oss på vårdcentralen.

Vaccination mot TBE

TBE är en sjukdom som sprids via smittade fästingar. I Jönköpings län är områden med hög smittorisk sällsynta men många som reser omkring väljer att vaccinera sig. TBE-vaccin ges till vuxna och barn men är ett vaccin som måste tas återkommande under hela livet för att ge ett aktivt skydd.

Kontakt med vaccinationsansvarig distriktssköterska fås genom ordinarie telefonnummer, meddelande via “1177 Vårdguiden” eller genom att boka tid för vaccination direkt via “1177 Vårdguiden”.

Vaccination mot Covid -19

Vaccinationer sköts i enlighet med rekommendationer från Folkhälsomyndigheten. För tider m.m. se separat information på “1177 Vårdguiden”.

Våra mottagningstider och hur du kontaktar oss.