Vaccination

Aneby vårdcentral erbjuder vaccinationsrådgivning och administrerar de flesta typer av vaccin. Här är en sammanfattning av vår vaccinationsverksamhet.

Influensa och pneumokocker

Genom att vaccinera sig kan man minska risken att drabbas av svår influensa och lunginflammation. För gravida, personer som är 65 år eller äldre eller har vissa kroniska sjukdomar är det extra angeläget. För dem är det dessutom gratis.

Vaccination sker genom öppen mottagning och tider för dessa meddelas inför säsongen. Vaccinationerna sker vanligtvis i slutet av året. Om du missat vårdcentralens öppna mottagningar för vaccination, kontakta oss så hjälper vi dig med din vaccination.

Resevaccin
Inför resor ger vi rådgivning och vaccination. En individuell bedömning görs inför varje resa. Skall du resa och misstänker att du behöver vaccinera dig ber vi dig ta kontakt med oss.

Vaccinationer mot HPV virus som kan orsaka livmoderhalscancer

Vaccinet ingår i barnvaccinationsprogrammet. Ovaccinerade kvinnor upp till 45 års ålder kan ta detta vaccin mot egen kostnad och får det då hos oss på vårdcentralen.

Vaccin mot TBE

TBE är en sjukdom som sprids via smittade fästingar. I Jönköpings län är områden med hög smittorisk sällsynta men många som reser omkring väljer att vaccinera sig. TBE vaccination ges till vuxna och barn men är ett vaccin som måste tas återkommande under hela livet för att ge ett aktivt skydd.

Kontakt med vaccinationsansvarig distriktssköterska fås genom ordinarie telefonnummer, meddelande via ”Mina vårdkontakter” eller genom att boka tid för vaccination direkt via ”Mina vårdkontakter”.